Irsai Oliver [ Víno ]
Je maďarský kultivar vyšlechtěný Palem Kocsisem křížením Bratislavského bílého a Čabaňské perly.
Brzy uzrává a pro tuto vlastnost je oblíbený mezi zahrádkáři. Hrozny mají muškátovou chuť, která je velmi příjemná, dobře se tedy hodí k přímému konzumu jako stolní ovoce. Zralé hrozny vydrží dlouho na keřích aniž by praskaly nebo hnily. Jsou však poškozovány vosami a ptactvem.
Víno je zlatožluté barvy, výrazné typické velmi pronikavé vůně, plné chuti připomínající muškátové víno, ale svým charakterem a kyselinkou je příjemnější.
Velmi dobře se hodí k navonění známkových vín a směsí. Zvláště výhodné je míchat s kyselejšími odrůdami /Ryzlink vlašský/, kde se pak ztrácejí přebytečné kyseliny. Dobře ošetřené víno vydrží ve vysoké jakosti i několik let. Při dlouhém ležení se zvýrazňuje kořenitost v chuti.